http://www.spanjetaxatie.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/423602showcase.jpglink
http://www.spanjetaxatie.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/513278showcase_1.jpglink
http://www.spanjetaxatie.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/452894showcase3.jpglink
http://www.spanjetaxatie.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896323showcase4.jpglink
Veelgestelde vragen

Staat uw vraag hier niet tussen? Stel dan uw vraag dan per e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 • Wat is Euribor?
 • Wat is een NIE- nummer en waar vraag ik dit aan?
 • Is een taxatie altijd nodig om een financiering te krijgen?
 • Ik heb geen inkomen, kan ik wel een hypotheek krijgen in Spanje?
 • Ik heb geen eigen geld, kan ik 100% financieren?
 • Hoe lang duurt het om een hypotheek af te sluiten?
 • Wat is het inkomenscriteria van de banken?
 • Wat bedragen de kosten voor hypotheekvestiging?
 • Ontvangt mijn hypotheekadviseur van de bank provisie voor het aanbrengen van een klant?
 • Wat voor voordelen heeft een Spaanse hypotheek?
 • Is een levensverzekering verplicht?
 • Is een opstalverzekering verplicht?
 • Wat is de belasting op overwaarde bij verkoop?
 • Wat is een Nota Simple?

Wat is Euribor?
Euribor is de rente waartegen de Europese banken leningen aan elkaar te verstrekken. De hoogte van de Euribor rente hangt met name af van de economische omstandigheden, zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie. Financieringen in Spanje zijn meestal gebaseerd op een variabele ‘Euribor’ rente. Je kunt simpel zeggen dat Euribor de kostprijs is en bovenop de kostprijs zit een marge voor risico en winst.


Wat is een NIE- nummer aan?

Een NIE- nummer (Número de Identificación de Extranjeros) is het fiscaal nummer voor niet-residenten met financiële belangen in Spanje. Een NIE- nummer dient u te gebruiken en te vermelden bij alle commerciële handelingen en belastingaangiftes. U vraagt uw NIE- nummer aan bij de nationale politie bij u in de buurt (Policia Nacional). Voordat u daarheen gaat, vraag eerst uw makelaar wat u nodig heeft en wat de procedure is in uw regio. In elke regio, werkt het bij de nationale politie weer anders. De wachttijd voor het verkrijgen van het NIE- nummer is ongeveer 3 weken. Dat is de tijd tussen de aanvraag en het ophalen ervan.

Is een taxatie altijd nodig om een financiering te krijgen?
Ja, er wordt altijd een taxatie verricht door een onafhankelijk taxateur, ongeacht de hoogte van de hypotheek. De taxateur wordt aangewezen door de bank. De kosten van deze taxatie bedragen circa 2‰ van de waarde van de woning.


Ik heb geen eigen geld, kan ik 100% financieren?
Nee, u kunt in Spanje geen 100% financiering krijgen. U dient altijd eigen geld in te brengen.


Hoe lang duurt het om een hypotheek af te sluiten?
Vanaf de hypotheekaanvraag tot aan het passeren bij de notaris duurt ongeveer 4 weken.


Wat is het inkomenscriteria van de banken?
Over het algemeen is het inkomenscriteria 35% van het netto inkomen. Dit betekent dat u maximaal 35% van uw totale netto inkomen aan totale (woon- en krediet)lasten mag besteden.


Wat bedragen de kosten voor hypotheekvestiging?
Hypotheek vestigen in Spanje is duurder dan in Nederland. Hieronder volgt een opsomming van de totale kosten:

 • Belasting op hypotheek: Dit komt onder andere door de (zegelrecht)belasting op hypotheek. Deze belasting bedraagt 1% van het in te schrijven hypotheekbedrag. De meeste Spaanse banken schrijven de hypotheek in voor 160%, die 60% bovenop de 100% is ter reservering voor boetes, rentes en andere kosten wanneer men in gebreke blijft met het betalen van de maandelijkse rente en aflossing. Een Nederlandse bank vestigt hypotheek voor 140%.
 • Notaris- en registratiekosten: De hypotheekakte dient bij de notaris door de bank en u als klant te worden ondertekend. Deze akte dient vervolgens te worden ingeschreven. De totale kosten bedrag ongeveer 0,5% van het hypotheekbedrag.
 • Taxatiekosten: De kosten voor taxatie bedragen 2% van de getaxeerde waarde van de woning.
 • Afsluitprovisie: Bij elke bank betaalt u afsluitprovisie. Deze bedraagt doorgaans 1,5%.
 • Begeleidingsfee hypotheekadviseur. Dit is vaak een eenmalige fee van circa € 450,- voor de totale begeleiding vanaf de hypotheekaanvraag tot aan de notaris.


Ontvangt uw hypotheekadviseur een commissie van de bank voor het aanbrengen van een klant?
Ja, uw hypotheekadviseur ontvangt een percentage van de afsluitprovisie zoals elke tussenpersoon dat krijgt. Een tussenpersoon in Spanje heeft geen licentie nodig om een hypotheekaanvraag bij een (Spaanse) bank te doen. In feite kan iedereen, dus ook uw makelaar, een hypotheek bij een (Spaanse) bank voor u aanvragen en hierop commissie verdienen.

Verstandig is om u te laten begeleiden door een onafhankelijk hypotheekkantoor dat is gespecialiseerd in hypotheken in Spanje. Wij kunnen u aan een goed adres helpen.


Wat zijn de voordelen van een Spaanse hypotheek?
Een van de voordelen van het financieren van de Spaanse woning is het verlagen van de Spaanse erfrecht belasting bij overlijden van een van de eigenaren van de woning. De erfgenamen dienen altijd in Spanje erfrecht belasting te betalen bij overlijden van een van de eigenaren van de Spaanse woning. De vrijstellingen in Spanje zijn erg laag en de tarieven kunnen stevig oplopen. Hoe dit precies zit kunt u het beste navragen bij uw advocaat in Spanje. Hebt u (nog) geen advocaat, dan kunnen wij u helpen aan een goed adres.


Is een levensverzekering verplicht?
Niet altijd. Een levensverzekering kan een verplichting zijn maar dit is afhankelijk van de bank. Vraag hier naar wanneer u een proforma offerte ontvangt.


Is een opstalverzekering verplicht?
Ja. De opstal dient altijd individueel verzekerd te zijn en de bank dient als begunstigde op de polis te staan. Ook wanneer u een appartement heeft aankoopt of bezit en deze is verzekerd via de Vereniging van Eigenaren dient u een aparte verzekering af te sluiten voor de opstal. Ook hier kan SpanjeTaxatie.com u helpen aan en goed adres voor een opstalverzekering.


Wat is de belasting op overwaarde bij verkoop?
Sinds 1 januari 2007 is er een lagere belasting op de overwaarde bij verkoop van een Spaanse woning van niet-residenten. Voorheen bedroeg deze winstbelasting wel 35% over het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs, zoals deze in de koopakte vermeld staat. Vanaf het jaar 2007 bedraagt deze belasting 18% voor zowel residenten als niet-residenten. Er zijn uitzonderingen voor residenten, vraag uw advocaat hiernaar.


Wat is een Nota Simple?
Een Nota Simple is een kadastraal uittreksel van de woning. Hierin staat de huidige status van de woning beschreven (aantal vierkante meters, eigenaar(s) van de woning, classificatie van de woning etc.